Week 20

Je zit alweer op de helft van je zwangerschap. Af en toe speelt je baby met de navelstreng. Je baby kan er in knijpen zonder dat dit kwaad kan. De navelstreng is stug, waardoor hij niet snel kan worden afgekneld. Zelfs niet als er een knoop in komt.

Je baby voelen

Je baarmoeder komt nu bijna tot aan je navel. Als je op je rug gaat liggen, kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. Rond deze periode voel je je baby bewegen. Je baby maakt per dag zo’n tweehonderd bewegingen. Naarmate de zwangerschap vordert zal je baby meer slapen. De meeste baby’s zijn ’s avonds vooral actief. Vaak net als jij wil gaan slapen. Overdag als je druk bent en veel beweegt, wieg je je baby in slaap.

20-weken echo

Waarschijnlijk heb je de 20-weken echo net achter de rug of heb je binnenkort een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog. Met de 20-weken echo kun je tijdens de zwangerschap laten onderzoeken of jouw kind lichamelijke afwijkingen heeft en wat het geslacht van je baby is. Iedere zwangere vrouw heeft recht op een 20-weken echo. De kosten voor de echo worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Babykamer

Dit is vaak de beste periode om te starten met de babykamer en het kopen van babyspulletjes. Je hebt waarschijnlijk voldoende energie en je buik is nog niet extreem groot. Besef dat sommige babyproducten, zoals een kinderwagen of een ledikant, lange levertijden hebben.

Jouw lichaam 

Doordat je buik steeds groter wordt, kunnen er kleine, dunne scheurtjes in je onderste huid ontstaan. Op plaatsen waar de huid het meest oprekt verschijnen paarse strepen, ook wel striae genoemd. Goed smeren is de enige manier om striae te voorkomen. Smeer je buik, borsten, benen en billen elke dag in met bijvoorbeeld Zwangerschapsstriemen Balsem van Bepanthen. Zo blijft je huid soepel en in goede conditie. 

Lees hier alles over week 21

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Kkm Stoop heeft het onderwerp "Herkent iemand dit?" aangemaakt in "Zwangerschapstest"

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×