Bandenpijn

Bandenpijn is een scherpe, zeurende en stekende pijn. Deze pijn kan komen vanuit je liezen, vagina, schaambotje, je navel, onderrug of zij. Je krijgt er meestal rond de 20e week van de zwangerschap last van, maar bandenpijn kun je ook al eerder in de zwangerschap krijgen.

Oorzaak van bandenpijn

Je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, waardoor er veel spanning op je spieren komt te staan. De banden zijn te vergelijken met een soort elastiekjes. Zij zorgen ervoor dat je baarmoeder op zijn plaats blijft. Beetje bij beetje komt er steeds meer rek op te staan en hierdoor krijg je bandenpijn.

Wanneer last van bandenpijn?

De pijn komt vooral voor in de laatste maanden van je zwangerschap. Je buik heeft dan wel zijn zwaarste punt bereikt, maar het kan ook eerder voorkomen. Bandenpijn treedt vooral op als:

  • Je moe bent
  • Je opstaat
  • Je moet niezen of hoesten
  • Je té zwaar hebt getild
  • Je een onverwachtse beweging maakt
  • Je al vaker kinderen hebt gehad

Behandeling van bandenpijn

De pijn is helaas niet te voorkomen, maar je kunt wel voor verlichting zorgen. Span je buikspieren regelmatig aan. Hierdoor voorkom je dat de baarmoeder te veel aan de banden hangt. Ook een warme kruik tegen je buik kan de pijn wat verzachten. Ga zwaar werk uit de weg en neem voldoende rust. Eventueel kan het prettig zijn om een zwangerschapspanty te dragen. Deze panty geeft je buik en rug extra ondersteuning.

Media Filter

Meest populaire onderwerpen

Geen resultaten gevonden

Login

Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.

Aanmelden

Nieuw? Meld je dan nu aan en klets mee op Babybrabbel.

×

Wachtwoord vergeten


Geef hier je e-mailadres op waarmee je bij ons ingeschreven bent, dan sturen wij een mail met daarin de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord op te geven.

OK

×
Je hebt een mail ontvangen om je wachtwoord aan te passen. ×
×